1Ste Slag om Ieper

Eerste Slag om Ieper
Onderdeel van de Race naar de Zee aan het westfront (Eerste Wereldoorlog)
Datum 19 oktober – 22 november 1914
Locatie Ieper
Resultaat Overwinning van de Geallieerden
Strijdende partijen
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Flag of Imperial India.svg Brits-Indië
Vlag van Frankrijk Frankrijk
Flag of the German Empire.svg Duitse Keizerrijk
Commandanten
Vlag van Verenigd Koninkrijk John French
Vlag van Frankrijk Ferdinand Foch
Flag of the German Empire.svg Erich von Falkenhayn
Troepensterkte
Verenigd Koninkrijk: 7 Inf. en 3 Cav. Div.
Frankrijk: ?
Het Vierde en het Zesde Duitse leger
Verliezen
Verenigd Koninkrijk: 58.000
Frankrijk: 50.000
130.000

De Slag om Langemark luidt op 21 oktober 1914 het begin van de Eerste Slag om Ieper in. Het 26e Duitse reservekorps staat opgesteld tussen Poelkapelle en Zonnebeke tegenover de Britse en Franse troepen in Langemark en Boezinge. Het Duitse korps bestaat voornamelijk uit vrijwillige studenten, zonder enige militaire opleiding. Het Britse korps bestaat uit doorgewinterde beroepssoldaten. Om 6:00 uur vallen de Duitse soldaten aan, maar worden letterlijk afgemaakt door de Britten. Volgens de legende gebeurt dit onder het zingen van “Deutschland, Deutschland über alles“. Dit hardnekkige verhaal berust echter niet op werkelijkheid. Niet in de laatste plaats omdat dit lied totaal geen marslied is. De Duitsers houden dit vier dagen vol, winnen geen meter grond, en verliezen bijna al hun manschappen.

Het Duitse 16e Beierse reserve-infanterieregiment, waarbij Adolf Hitler dient, doet op 29 oktober 1914 een tweede poging door te breken nabij Geluveld. Na drie dagen moeten ze de gevechten staken. Op 31 oktober 1914 veroveren ze Geluveld wel maar verliezen daarbij meer dan de helft van hun manschappen. De volgende dag nemen ze Mesen en Wijtschate in, maar verliezen Geluveld aan de Britten.

Op 11 november 1914 vallen de Duitsers opnieuw Ieper aan via Menen. Ze zijn met hun 18.000 manschappen duidelijk in de meerderheid, maar kunnen de 8000 Britten die hen de toegang ontzeggen niet verslaan.

De volgende dag valt de eerste sneeuw over het front wat voor een adempauze zorgt. De manschappen graven zich in en bereiden zich voor op de komende winter.

Het Duitse oppercommando besluit op 22 november 1914 het offensief te staken. Ze schieten wel eerst de stad aan flarden, maar kunnen ze niet uit handen van de Britten krijgen.

De Eerste Slag om Ieper is gestreden.

Hill 60, een bebost heuveltje nabij Ieper, wordt op 10 december 1914 toch nog door de Duitsers ingenomen. Door deze uitkijkpost kunnen ze de Britse en Franse troepenbewegingen in de gaten houden. Tijdens de volgende jaren zal dit een belangrijk voordeel blijken te zijn.

© WikiPedia

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *