Media

 

Man vindt toevallig bijl van 4.000 jaar oud

20/04/2010

In de Mierhoopweg in Wijer heeft een inwoner een eeuwenoude bijl gevonden. Piet Paesmans vond de vuurstenen gepolijste bijl in vulgrond tijdens verbouwingen.

Ook zijn grootvader en oom deden vroeger al verschillende archeologische vondsten. Deze bijl is echter in een uitzonderlijke goede staat gebleven.

Het voorwerp is 11 centimeter groot en helemaal niet versleten.

Archeoloog Ferdi Geerts is verbaasd over de staat van de vondst. Volgens hem gaat het om een bijl van zo’n 4.000 tot 5.000 jaar oud.

Wellicht zijn er in de buurt nog meer werktuigen te vinden want in die periode bevond zich er een landbouwnederzetting.

© hbvl

Historische bierkaraf

05/01/2009

Een afstammeling van Leopold Vantilt en Lowiske Clemens is in het bezit van een historische bierkaraf, die wellicht meer dan 150jaar oud is.

De bierpot is vervaardigd uit aardewerk en in kleuren beschilderd.

De pot is dertig centimeter hoog.

Aan weerszijden van de buik van de bierpot staat een ‘drinkfiguur’ in relëf.

De grote bierpot werd gebruikt in het Wijerse Paanhuis.

Heemkunde Nieuwerkerken hoopt het erfstuk ooit tentoon te kunnen stellen.

©standaard

Muntschat in appelboomgaard

     

27/12/2006

Detectoramateurs van de vereniging Prospector Vlaanderen botsten in juli vorig jaar op de grootste muntschat ooit gevonden in België.

De eigenaar van de grond had de detectoramateurs gevraagd om de grond te onderzoeken, omdat hij daar eerder al wat kleinigheden van grote waarde had aangetroffen.

Het resultaat was een schat van een zesduizend koperen munten, zonder commercieel belang, maar archeologisch van grote waarde.

Er wordt nog steeds onderzoek op de munten gevoerd om zo te ontdekken hoe de schat daar terecht kwam. De munten dateren uit de periode 1600 tot 1800.

Ze zijn afkomstig uit verschillende landen in het westen van Europa, zoals België, Frankrijk, Duitsland, enzovoort.

De vondst kan archeologen heel wat vertellen over het gebruik van pasmunten in die tijd. Destijds werd de juiste locatie angstvallig geheim gehouden, uit schrik voor schattenjagers.

Helaas voor de eigenaar lekte het geheim toch uit.

De muntschat werd gevonden in de appelboomgaard van Kamiel Roba. ,,Vroeger zou er geld gevonden zijn in het veld. Jaren deden geruchten de ronde dat er een hele schat zou liggen”, vertelt Kamiel.

Daarom schakelde hij de detectoramateurs in.

En het onderzoek gaat ondertussen verder. ,,Volgend jaar worden de bomen gekapt en zal de grond verder onderzocht worden.”

De eigenaar schonk de schat aan de Heemkundige kring van Nieuwerkerken. De munten zullen na reiniging te zien zijn in het gemeentehuis van Nieuwerkerken.

©nb

Share

One thought on “Media

  1. Geachte Heer Roba ik heb het artikel gelezen in de muntklapper j/l van de muntschat dat u gevonden heb in 2006 en na het artikel gelezen te hebben zou volgens het artikel wie interesse heeft mag zich melden , ik wil mij melden want ik ben al 55 jaar munt verzamelaar en doe ook aan metaaldedectie en de munten moeten geen geld waarde hebben maar voor mij wel een historische waarde hebben ik ben aangesloten bij munten club dendermonde ,leuven en st katelijne waver ik vraag dit niet gratis wil een vergoeding voor geven als het maar niet verloren gaat voor ons nageslacht.
    Dank bij voorbaat en aub een antwootd aub
    groeten paul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *